Volgende veiling: 25 oktober 2025

5e editie DvZ: 400 koopjes onder de hamer

ZWAAG - Zestien Zwaagse verenigingen hebben zich aangemeld voor de Dorpsveiling Zwaag, die dit jaar voor de vijfde keer plaatsvindt in De Witte Valk in Zwaag. Zij hopen dat er zaterdag 28 oktober volop geboden gaat worden op de vele koopjes die deze avond voorbijkomen. “Op deze manier kunnen wij de verenigingen een steuntje in de rug bieden”, legt Kees Bennis, voorzitter van de Dorpsveiling, uit. “Zwaag heeft een bruisend verenigingsleven. Die verenigingen zijn ontzettend belangrijk voor ons dorp. Niet alleen omdat ze leuke activiteiten aanbieden, maar ze zorgen er ook voor dat mensen elkaar ontmoeten. Ze versterken de gemeenschapszin in Zwaag.”

Mooi en spannend spel om naar te kijken.

Een kleine vierhonderd koopjes gaan tijdens de Dorpsveiling, die eens in de twee jaar georganiseerd wordt, onder de hamer. Ervaren afslagers Peter Swart en Richard de Beer verstaan het vak als geen ander en zorgen ervoor dat er niet minder dan honderd koopjes per uur geveild worden. “Het is een mooi en spannend spel om naar te kijken”, zegt Jeroen Rood, die verantwoordelijk is voor de pr. “Mensen bieden tegen elkaar op, zeker bij de leuke uitjes die voorbijkomen. Zo kunnen mensen bieden op een kaartavondje, een barbecue bij iemand thuis, een palingrokerij, een weekendje weg, een bierproeverij en nog veel meer. Die zijn erg gewild, hebben we de afgelopen jaren gemerkt. En die leveren dus meestal ook veel geld op.”

Goed onderbouwde projecten

De deelnemende verenigingen hebben ieder een goed onderbouwd project ingediend waar het geld aan besteed wordt. Zo gaat Tennisvereniging Swaegh voor een nieuwe oefenkooi en wil Musicalvereniging Zwaag graag nieuwe grimespiegels en geluidsschermen aanschaffen. Kees: “Per vereniging bekijken we welk budget er nodig is om hun wens te realiseren en dat bedrag wordt na de veiling, wanneer de totale opbrengst bekend is, aan ze toegekend.” Hier moeten de verenigingen natuurlijk wel iets voor doen. Jeroen legt uit: “De leden van de verschillende clubs hebben ons geholpen met de voorbereidingen van de veiling. Zij hebben de koopjesformulieren in het dorp rondgebracht en daarna weer opgehaald. Op de dag van de veiling zelf gaan ze wéér op pad om de koopjes bij de mensen thuis op te halen. Ook zorgen zij ervoor dat de koopjes uiteindelijk bij de koper thuis terechtkomen. Dat doen ze meteen de dag na de veiling.”

Meer koopjes en hogere biedingen

De eerste Dorpsveiling in Zwaag was in 2014. “In het dorp waren voor die tijd al meerdere veilingen geweest, bijvoorbeeld voor LED-verlichting bij de Westfriezen en de actie Water voor de Pater. Daarna werd het een tijdje stil. Dorpsgenoot Bernd Laan kwam toen met het idee om een dorpsveiling te organiseren. In veel omliggende dorpen werd dit al gedaan en in Zwaag moest dat volgens hem ook kunnen. Hij verzamelde wat andere enthousiastelingen om zich heen om een stichting op te richten en zo zijn we begonnen. De eerste editie leverde ruim 35.000 euro op, meer dan we verwacht hadden. De vorige keer was de opbrengst bijna 55.000 euro. We hebben sinds die eerste keer veel meer koopjes, hogere biedingen én veel meer bezoekers; de veiling is steeds meer gaan leven in het dorp.”

Meter bier

Wanneer Kees en Jeroen gevraagd wordt naar een bijzonder, memorabel moment van de afgelopen edities, komt meteen het verhaal van de scouting naar boven. Kees vertelt: “In 2018 deed de scoutingvereniging in Zwaag mee met de veiling, omdat ze een nieuwe tent wilden aanschaffen. Hiervoor hebben ze uiteindelijk 1250 euro ontvangen. Helaas ging het daarna wat minder met de scouting en de vereniging moest opgeheven worden. De eerstvolgende Dorpsveiling daarna, in 2021, werd er zoals elke editie een meter bier als koopje aangeboden. Verschillende mensen in de zaal boden flink tegen elkaar op. Het bedrag liep zó hoog op dat ik dacht: die zijn hartstikke gek! Wie betaalt er nou zó veel geld voor wat bier? Flabbergasted waren we toen bleek dat de hoogste bieding 1250 euro was. Later kwam de aap uit de mouw: de bezoekers die tegen elkaar op hadden lopen bieden, waren allemaal oud-leden van de scouting. Zij vonden dat ze die 1250 euro weer terug moesten geven, omdat ze die tent nooit hadden aangeschaft. En dat hebben ze op een wel heel ludieke manier gedaan.”

Klok uurtje terug

Jeroen en Kees hopen ook dit jaar natuurlijk weer op veel bezoekers. “Het is echt een leuke, gezellige avond. Het hele Zwaagse verenigingsleven komt samen en je zit samen ‘mooi an’ in het café.” Kees lacht: “En het leuke is: de Dorpsveiling is altijd op de laatste zaterdag van oktober. Dit weekend gaat ook altijd de klok een uurtje terug, dus je kunt een uur langer in het café zitten, hoe mooi is dat?”

Deelnemers

De volgende zestien verenigingen doen mee aan de Dorpsveiling: Zwaagse Gymnastiek & Turnvereniging, Musicalvereniging Zwaag, Bewonerscommissie De Perelaar, SV Westfriezen, Volleybalvereniging Wham Wham, de Sint Martinuskerk, Carnavalsvereniging Het Masker, Popkoor EigenWijs, Tennisvereniging Swaegh, Muziekvereniging De Herleving, Stichting Bangert en Oosterpolder, Stichting Historisch Zwaag, Seniorenvereniging Zwaag, Huttenbouw Zwaag, Muziekvereniging St. Caecilia en Zangkoor Happy Together.

De veiling begint stipt om 20.00 uur, maar de deuren zijn vanaf 19.30 uur open. Bij binnenkomst ontvang je, als je mee wilt bieden, een kaart met een kopersnummer. Kijk voor meer informatie op de vernieuwde website: www.dorpsveilingzwaag.nl . Kun je niet aanwezig zijn bij de Dorpsveiling, maar wil je de verenigingen wel graag financieel ondersteunen? Scan de QR-code die je vindt op de homepage van bovengenoemde website.

Green flag Nieuws

Veiling berichten

27
Nov

Eerste gekochte uitjes uitgevoerd

druk weekend in Zwaag
lees meer
29
Oct

Zwaag bedankt!

wat een TOP avond
lees verder
28
Oct

Klaar voor vanavond!

u ook?
lees verder
Meer nieuws

Laatste veiling

Foto

dorpsveiling 2023

Bekijk hier de foto's van de Dorpsveiling 2023

Bekijk foto's